Przeczytaj o aktualnościach
Co się dzieje?

Siła naszych mięśni uwarunkowana jest głównie zdolnością naszego organizmu do syntezy wysokoenergetycznego związku zwanego ATP- adenozynotrifosforan. Cząsteczki tego związku mają bardzo krótki okres trwania (poniżej minuty) dlatego ludzki organizm musi stale syntetyzować ten związek od nowa. To właśnie w czasie rozpadu ATP uwalnia się energia (odrywa się jedna z grup fosforanowych)– umożliwiająca skurcz mięśni, a także w dużej mierze odczuwana jako ciepło. Każda aktywność fizyczna powoduje natychmiastowy spadek ATP w naszych mięśniach, dotyczy to w szczególności osób poddających się ciężkiemu treningowi przez dłuższy czas. Spadek zawartości ATP w mięśniach skutkuje zahamowaniem procesów anabolicznych (organizm przechodzi na tryb oszczędnościowy – anabolizm jest procesem kosztownym energetycznie więc zostaje spowolniony). Jednym z boosterów (prekursorów) ATP jest kreatyna.
Kreatyna to związek chemiczny naturalnie występujący w naszym organizmie w ograniczony przypisują krch ilościach. Dorosła osoba o prawidłowej masie ciała może zgromadzić w swoim organizmie około 120 g kreatyny z czego niemal większość znajduje się w mięśniach szkieletowych.
Kreatyna produkowana jest głównie w wątrobie z trzech aminokwasów: glicyny, argininy, metioniny, stąd trafia do miejsca docelowego- czyli tkanki mięśniowej gdzie łącząc się z fosforem tworzy wysokoenergetyczną fosfokreatynę (PC)- związek chemiczny będący bezpośrednim dawcą fosforu potrzebnego do odbudowy ATP
To właśnie fosfokreatynę jest związkiem chemicznym napędzającym nasze mięśnie w czasie bardzo intensywnej aktywności fizycznej (podnoszenie ciężarów, biegi sprinterskie)- czyli jest potrzebna wszędzie tam gdzie potrzeba wygenerować dużo energii dla maksymalnych zrywów aktywności. Komórki mięśniowe w czasie swojej zwiększonej aktywności tracą dziennie około 2-3 g kreatyny. Aby uzupełnić niedobory kreatyny w diecie sportowca nie może zabraknąć produktów pochodzenia zwierzęcego: wieprzowiny, wołowiny, ryb morskich – które są naturalnym źródłem tej substancji. Chcąc osiągnąć dobre wyniki w dyscyplinach wytrzymałościowych i siłowych należy zwiększyć podaż kreatyny do dużych dawek- bardzo często jest to utrudnione w sposób naturalny. Suplementy z kreatyną pozwalają na podniesienie poziomu PC w naszym organizmie do 2%. Pomagają także pobudzić produkcję białka i rozrost mięśni (poprzez retencję wody w komórkach mięśniowych), zwiększyć beztłuszczową masę ciała, zmniejszyć kwasowość mięśni. Niektórzy mylnie przypisują kreatynie „napompowanie” mięśni wodą- owszem zwiększa się retencja wody w komórkach mięśniowych ale jednocześnie należy pamiętać iż tylko dobrze uwodnione komórki mięśniowe wykazują zdolność do syntezy białek wewnątrzustrojowych. Ponadto kreatyna przyśpiesza odtwarzanie komórkowych rezerw glikogenu mięśniowego (źródło energii dla mięśni), zwiększa wydzielanie IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu) a także jego odmiany MGF- mechaniczny czynnik wzrostu. Te dwa hormony anaboliczne mają bezpośredni wpływ na przyśpieszenie przyrostu tkanki mięśniowej.
Nie wszyscy są tak samo podatni na działanie kreatyny- część osób nie odczuwa jej oddziaływania nawet przy dłuższej suplementacji. Jedna z analiz naukowych wykazała iż im więcej w tkance mięśniowej włókien typu I (wytrzymałościowych) tym niższa wrażliwość na kreatynę. Zupełnie inaczej przedstawia się to w przypadku przewagi ilościowej włókien typu II (siłowych). Na tej podstawie można stwierdzić iż na działanie kreatyny bardziej podatne są osoby z typowo „stworzone” do sportów siłowych z przewagą w tkance włókien typu II
M.S